Povijest

Naša povijest

U Delnicama se s predškolskim odgojem i naobrazbom započelo 1958. godine s jednom mješovitom skupinom djece u samostojećoj trošnoj kućici u središtu Gradskog parka. Zbog izgleda kućicu su zvali «Saletl». 1965. godine Vrtić se seli u Matačovu kuću, Školska 1, s namjerom da se «Saletl» sruši i samodoprinosom građana na istom mjestu sagradi nova zgrada za predškolce. Vrtić je u tim prostorima djelovao u dvije skupine s četrdesetak djece sve do 1977. godine kada dobiva svoj namjenski prostor u blizini Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, na današnjoj adresi Šetalište Ivana Gorana Kovačića 1 – za dvije skupine djece. Odmah se je pokazalo da je taj prostor premalen, te se dvije učionice škole dodjeljuju Vrtiću, tako da smo od 1979. – 2000. godine imali četiri odgojno obrazovne skupine s ukupno 104 polaznika. Početkom Domovinskog rata smanjuje nam se broj djece na oko 60 polaznika zbog ratnih migracija i straha domicilnog stanovništva za život djece u ratnim uvjetima (Vrtić nije imao sigurno sklonište, a nalazi se u blizini benzinske stanice). Odredbom Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Delnice jedna se prostorija oduzima i od tada radimo s tri skupine djece u kojima je od 81 do 85 djece u primarnom desetsatnom programu te od 25 do 30 polaznika u Programa predškole.

Do 28. 02. 1999. godine Vrtić djeluje kao radna jedinica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Delnice u lijepom, ali didaktički neopremljenom prostoru – dovijajući se na razne načine pružiti djeci što više sadržaja i aktivnosti.

Od 1. ožujka 1999. godine uz suglasnost Ministarstva prosvjete i sporta Vrtić započinje svoj samostalni rad kao javna predškolska ustanova u vlasništvu Grada Delnica. Od tada počinje naš rast i razvoj na solidnim materijalnim i jasno definiranim odgojno obrazovnim planovima i programima, te postajemo prepoznatljivi Vrtić i izvan naše Primorsko-goranske županije. U samostalnom radu, Vrtić je prepoznatljiv pod imenom «Hlojkica». Ime je izabrano zbog ekološkog težišta odgojno-obrazovnih programa kojima se nastoji educirati ne samo djecu, već i šire društveno okruženje. «Hlojkica» je umanjenica za autohtono crnogorično drvo jelu, koja se u delničkom dijalektu zove – hloja, a ista je ugrožena uslijed kiselih kiša. Pored primarnog desetsatnog programa i programa Predškole, 2001. godine otvoren je i Program Igraonice u Crnom Lugu, koji 2. veljače 2004. godine prerasta u Područni odjel primarnog šest satnog programa, ali se on zbog premalog broja djece 2008. godine zatvara. U Brodu na Kupi od 2013. godine, u školskom prostoru djeluje trosatna igraonica.

Zbog kroničnog pomanjkanja prostora i zadovoljavanja potreba roditelja za smještajem što više djece u organizirani predškolski odgoj u Gradu Delnicama, 2013. godine prišlo se dogradnji vrtića izgradnjom dječje igraonice. U njoj se odgojno-obrazovni rad provodi u dvije skupine, jednoj vrtićkoj i po prvi puta u povijesti Delnica, jednoj jasličkoj skupini. Tako danas djelujemo u pet odgojno-obrazovnih skupina u kojima boravi stotinjak djece.

Stare slike

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak
06:00 - 17:00

Dječji vrtić Hlojkica

Šetalište I.G. Kovačića 1
51300 Delnice

Kontakt

051 811 345