Dan ružičastih majica je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog načina, a obilježava se posljednje srijede u veljači. Obilježavanje je počelo u Kanadi, 2007. godine kada je učenik lokalne škole Chuck McNeill zlostavljan od svojih kolega u školu došao odjeven u ružičastu majicu kojom je davao potporu liječenju svoje teško bolesne majke. U Hrvatskoj je 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. U HLOJKICI smo ovaj dan obilježili raznim aktivnostima.
Jasličke skupine Maze i Medvjedići su izradili ružičaste majice s porukom stop nasilju.
U skupini Krijesnice odjenuli su ružičaste majice u znak podrške protiv vršnjačkog nasilja. Pročitali slikovnicu “Medvjedići i nasilje u školi” (Stan i Jan Berenstain). Slikovnica je bila odličan poticaj za učenje socijalnih vještina nenasilnog rješavanja sukoba. Djeca su saznala zašto obilježavamo ovaj dan i zasto moramo svi ponekad razmisliti o svojem ponašanju.Cilj nam je poticanje prijateljstva, tolerancije te poštivanje različitosti.
Skupina Bubamarci ovaj dan obilježila je izradom narukvica prijateljstva. Narukvice su kasnije poklonili jedni drugima kako bi imali lijepu uspomenu te kako bi potakli zajedništvo i lijepe emocije kod djece.

U skupini Zvjezdice, u jutarnjem krugu, s djecom se razgovaralo o prijateljstvu, važnosti prijateljstva i lijepom ponašanju prema prijateljima. Nakon toga, djeci je pročitana priča “Ti nisi ružno, pače!”, nakon koje su djeca iznosila svoje dojmove – što je u priči bilo lijepo, što nije…pokušali smo se staviti “u kožu” malog pačića Čuperka i probali zamisliti kako bi se mi osjećali na njegovu mjestu…no, tu nije bio kraj naših aktivnosti. Odgojiteljice su pred djecu donijele jednu neobičnu drvenu “kutiju” – kamišibaj.Kamišibaj je zapravo umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici, a kao takvo, poticaj je za razvoj dječje mašte, kreativnosti, komunikacijskih i jezičnih vještina. Nakon kratkog upoznavanja s ovim “kazalištem iz kofera”, odgojiteljice su djeci ispričale priču o plavom balonu…a o tome koliko im se svidjela možda najbolje govori činjenica da su djeca pitala kada će opet čuti koju sličnu priču..

Skupina Pahuljice od jutra je počela sa pripremama- puhanje balona i oblačenjem u ružičaste majice. Kroz pokretnu igru “Mreža prijateljstva” smo razgovarali o vršnjačkom nasilju te plesali sa balonima na pjesmu Nasilje nije Hrabrost ( Zagrepčanke i dečki). Cilj aktivnosti je bio osvijestiti djecu da postoje različite vrste nasilja te da je svaka ta vrsta nasilja neprimjerena i treba ju odmah prekinuti.

Obilježavanjem Dana Ružičastih majica u našem vrtiću šaljemo poruku o važnosti prihvaćanja različitosti i stvaranju sigurnijeg društva. I mi u vrtiću od malih nogu učimo kako je važno da se svi naši prijatelji osjećaju sigurno, prihvaćeno te da svima treba iskazati poštovanje, a vršnjačko nasilje treba odmah prekinuti.