Kao prvi i, zasada jedini, vrtić na području Gorskog kotara ispred kojeg se ponosno vijori zelena zastava međunarodne eko škole trudimo se sudjelovati u akcijama koje uključuju brigu o okolišu i prirodi. Tako smo se i ove godine uključili u akciju Hrvatskih šuma „U proljeće prvo posadi drvo!“.

Hrvatske šume godišnje posade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne akcije u koje su uključeni i vrtići. Organizirane akcije nisu samo akcije pošumljavanja, druženja i zajedničke brige za prirodu, već su namijenjene edukaciji i informiranju sudionika. Ovogodišnji slogan zajedničke sadnje je „U proljeće PRVO posadi DRVO!“. Svako posađeno stablo može biti prvo koje je pojedinac posadio u svom životu čime ostavlja svoj trag za budućnost. Na takav način usvajaju se vrijednosti i važnosti promišljanja o plućima svijeta odnosno važnosti postojanja šuma koje nam omogućuju kvalitetniji i zdraviji život.

U četvrtak, 11. travnja 2024. polaznici našeg vrtića u pratnji odgojiteljica Sare i Bojane te psihologinje Ivone uputili su se na lokaciju iznad Željezničke stanice u Delnicama kako bi posadili mala drvca. Do lokacije ih je dopratila Nevena iz Hrvatskih šuma, a tamo su ih dočekali Iva, Ivan i Martina iz Šumarije Delnice. Pokazali su kako izgledaju sadnice bukve te kako ih pravilno posaditi. Ukupno su posadili 30 sadnica bukve, a nakon dobro obavljenog posla nagrađeni su sokom, keksima i bombonima.

Kako je sve proteklo pogledajte u fotografijama.