Tijekom mjeseca studenog naše mjesto Brod na Kupi tri puta je poplavilo zbog obilnih kiša što je rezultiralo izlijevanjem rijeke Kupe. Ovu nesvakidašnju situaciju odlučili smo iskoristiti za učenje o prirodnim pojavama i praćenje vodostaja rijeke Kupe kod “Visećeg mosta”. Svaki trenutak lijepog vremena koristili smo za šetnju mjestom i promatranje prirode tijekom jeseni. Uočili smo tri stabla vrbe kojima je lišće otpalo, ali i mnoštvo grana. Prijedlog za skupljanje otpalih grančica djeca su rado prihvatila i s interesom sudjelovala u izradi Adventskog vijenca kojeg smo ukrasili prirodnim materijalom skupljenim za vrijeme šetnje.

Izradili smo i Adventski kalendar u kojem se skrivaju bomboni i kockice s porukom. Na taj način djeca broje dane do Božića i usvajaju brojeve.
U skupini postoji veliki interes za igru prirodnim materijalima, igru zabijanja čavlića u daščice, spajanje daščica te izradu kutijica gdje ćemo spremiti čavliće raznih veličina i oblika.

6. prosinca obilježili smo i veselili se Svetom Nikoli. Izradili smo čizmice od novinskog papira, oblikovali ih krep trakom, bojali, a potom ukrašavali. Svako dijete napisalo je pismo Svetom Nikoli i stavilo ga u svoju čizmicu. Usvajali smo i pjevali pjesmice o Svetom Nikoli koji je stigao u našu skupinu i razveselio nas prigodnim poklonima.

Blagdansko veselje postalo je još veće kada nam je stigao naš bor. Izradili smo ukrase raznih oblika služeći se mnogim tehnikama. Djeca su bila veoma ponosna i sretna jer je svatko bor ukrasio s onim ukrasom kojega je izradio. Naša “jelkica” je postala pravo Božićno drvce na kojem su zasvijetlile lampice kraseći našu sobu boravka, a djecu čineći radosnom i sretnom.

Pripremila: odgojiteljica Irena Bolf