EKO VRTIĆOno što je najvažnije za razvoj ekološke svijesti jest ljubav prema prirodi.

Malo dijete već od najranije dobi pokazuje interes za istraživanje svijeta. Svoju okolinu istražuje promatranjem i svim osjetilima- sluhom, njuhom, dodirom, okusima. Kako postaje zrelije njegove istraživačke aktivnosti postaju složenije.Tako se dijete interesira za svojstva vode, zraka, tla i vrlo se rado uključuje u različite aktivnosti koje potpomažu razvoj ekološkog pristupa životu. Dijete će ekološku svijest i ljubav prema prirodi najbolje doživjeti neposrednim boravkom u njoj i na taj će način najbolje razumjeti ljepote i raznolikost prirode.

Jedan od načina na koji možemo utjecati na razvoj ekološke svijesti pokazali su se PROJEKTI putem kojih dijete zahvaća neki problem kroz mnogo segmenata. Tako smo proveli projekte: SVEMIR, PTICE, RIS, PUH, ŠIŠMIŠI, BILJE...

Naravno, mnoge od tih aktivnosti ne bismo mogli ostvariti bez kvalitetne suradnje s roditeljima, ali i šire zajednice, posebno poduzeća koja se bave uzgojem i zaštitom šuma kao HŠ Uprava šuma Delnice.

DESET ZAPOVIJEDI PRIJATELJA PRIRODE

  • Najprije očisti pred svojim pragom

  • Ono što si očistio danas, čuvaj i sutra

  • Štiti prirodu, ne uništavaj je

  • Ne onečišćuj zrak jer čisti zrak je dug život

  • U svoje srce i u srce svojih bližnjih usadi ljubav prema prirodi

  • Ne kradi od budućnosti

  • Nastoj da ono što imaš traje duže

  • Misli danas na bolje sutra

  • Kontrolirano odlaži otpad i ne stvaraj divlja odlagališta

  • Sjeti se da nisi vlasnik zemlje nego njen zaštitnik i čuvar

PODIZANJE ZELENE ZASTAVE

I dok se odrasli svađaju oko toga kada i kako proširiti prostor Dječjeg vrtića »Hlojkica« u tolikoj mjeri da bi njegove usluge mogli koristiti svi koji to žele, u »Hlojkici« raznovrsnim aktivnostima pokazuju kako im se pažnja itekako treba posvećivati. Tako je jučer, uz nazočnost svih polaznika vrtića, pojedinih roditelja, svih teta na čelu s ravnateljicom Zvezdanom Jerković, predsjednika Upravnog odbora »Hlojkice« Franje Jakovca, predsjednika Gradskog vijeća Delnica Mladena Mauhara i dogradonačelnice Delnice Maje Kezele, podignuta Zelna eko zastava kojom je »Hlojkica« kao jedna od prvih u ovom dijelu Hrvatske uključena u sustav eko vrtića. Pozdravljajući nazočne ravnateljica Jerković naglasila je kako je Udruga »Lijepa naša«, koja realizira projekt eko škola i eko vrtića u Hrvatskoj prepoznala trud koji na području brige o ekologiji ulažu najmlađi Delničani te izdala »Hlojkici« certifikat eko vrtića.