Jesenska bajka 2016.


Projekt je nastao nakon posudbe knjige o Vilama i blagu koja je pobudila veliki interes djece. Zbog toga je na vijeću odgojitelja dogovoreno da se osmisli i realizira prava potraga djece za blagom. U projektu su sudjelovale skupine Bubamarci, Maze i Krijesnice. Kao idealan prostor odabrano je vanjsko igralište vrtića. Svaka skupina i odgojitelji dobili su svoju zadaću:

Ideja vodilja je bila priča o tri vile, Olgici, Pepici i Miciki koje su došle iz vilinske zemlje, poigrale se i naravno darovale blago u škrinje koje su potom sakrile na različita mjesta, a djeca su blago trebala pronaći uz pomoć karte.

Pred djecu svake skupine postavile su tri različita zadatka, a za uspješno rješavanje od svake su dobile dio karte. Spajanjem dijelova karte dobili su put do blaga. Svaka skupina je dobila drugačiju verziju karte, odnosno dolazak do cilja. Pomno je osmišljen i uređen vanjski prostor, osmišljena labirint staza od početka do cilja. U tome su nam pomogli i roditelji koji su izrađivali likove životinja od plodova jeseni i kore drveta. Tako su nastali ježići, sove, lisica, jelen, bundeva strašilo, "živo drvo", košare sa jabukama… Pažljivo se birao materijal i šivali kostimi za vile, dodavali detalji za vilinske krune, sjajni kamenčići, čarobni štapići, vrećice za čarobni prah… Osmišljavalo se vilinsko kretanje i uloge, izrađivali se natpisi , svjedodžbe sa potpisom vila.

Realizacija projekta bila je vrlo uspješna. Svaka skupina pronašla je svoje blago i naravno uživala u njemu. Nakon degustacije plodova jeseni, sva djeca počastila su se pitom od jabuka ubranih u našem voćnjaku te prirodnim sokom.

Slijedio je zajednički ples sa vilama i fotografiranje za uspomenu. Bez sudjelovanja svih djelatnika vrtića od kuharica, odgojitelja, pedagoginje, ravnateljice ne bi bilo moguće realizirati ovu prelijepu jesensku bajku- potragu za blagom. I za kraj najbolji je naš Andrija koji je tjednima iza ovih aktivnosti pitao " A kad ćemo opet ići tražiti blago?". Mi odrasli obećavamo da ćemo se potruditi opet usrećiti našu djecu nekom drugom pričom i potragom za nekim drugim blagom.

Odgojiteljica - mentor Tatjana Kovačić

> Galerija